Paradontologie

Paradontologie

Paradontologia este ramura a stomatologiei ce se ocupa de prevenirea, diagnosticarea si tratamentul bolilor dentare ce afecteaza parodontiul, mai precis tesuturile ce mentin pe arcada dintele( osul, gingia, dintele in sine si ligamentul dento alveolar).

Toate bolile parodontale sunt afectiuni ale parodontului. Vizitati periodic medicul stomatolog pentru a preveni aparitia bolilor paradontale, mai ales din cauza faptului ca aceste afectiuni sunt in general nedureroase.

Cauze ale aparitiei bolilor parodontale

Cauzele aparitiei acestor afectiuni sunt diverse, unele din cauza pacientului, altele din cauze patologice. Urmatoarele sunt cele mai intalnite situatii din pricina carora apar afectiunile acestea:

  • Ingrijirea necorespunzatoare
  • Fumatul
  • Pozitia gresita a dintilor
  • Modificari hormonale
  • Alte afcetiuni, precum avitaminoze sau diabet

Tratamentul afectiunilor parodontale

Tratarea acestor afectiuni se realizeaza in cabinetul medicului dentist cu ajutorul unor tehnici si a unor aparaturi profesionale. Primul pas in inceperea tratamentului este inlaturarea tartrului sau a placii bacteriene de pe dinti si de sub gingii, urmand periajul profesional al acestora.

In cazul in care pacientul sufera de parodontita sau parodontita avansata (afectiuni ce cauzeaza pierderea dintilor si necesitatea de a ii extrage), pot fi necesarea chiar si interventii chirurgicale.

Pentru a evita aparitia acestor afectiuni dentare ce cauzeaza pierderea dintilor in faze avansate, este recomandat sa vizitati periodic un medic stomatolog si sa efectuati periaje profesionale si detartraje. O igiena corecta a dintilor si utilizarea unei ate dentare pot reduce aparitia bolilor parodontale.